VAZDUHOPLOVNI SAVEZ BOSNE I HERCEGOVINE | ZRAKOPLOVNI SAVEZ BOSNE I HERCEGOVINE | ВАЗДУХОПЛОВНИ САВЕЗ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

AERONAUTICAL UNION OF BOSNIA AND HERZEGOVINA

Established 1926.

logo

F 1

U francuskom Moncoturu je od 12. do 20. augusta održano Svjetsko prvenstvo u sportskom aeromodelarstvu za seniore i Evropsko prvenstvo za juniore u disciplinama F1-ABCP. Na takmičenju je učestvovalo 600 sportista iz 41 zemlje. BiH Reprezentacija je nastupila nakon višegodišnje pauze, iako je Aeromodelarska reprezentacija Bosne i Hercegovine (seniori), jedna od najtrofejnisim sportskig reprezentacija BiH, koja je od 1996. godine do danas osvojila: 17 medalja od toga na prvenstvima Svijeta: 3. zlatne medalje, 1. srebrenu i 1. bronzanu, a na prvenstvima Evrope 3. zlatne, 5. srebrenih i 4. bronzane medalje.

U disciplini F1A,  Elmin Kerkez je zauzeo 37. mjesto u konkurenciji 116 takmičara. Sabrija Limo je zauzeo 88. poziciju, dok je Muhamed Šahinović bio 114. Svjetski prvak je postao Švajcarac Lauri Malila. Gledajući timski poredak, najuspješniji su bili Šveđani, ispred Slovaka i Nijemaca. Bosanskohercegovački tim je zauzeo 30. mjesto od 39 reprezentacija učesnica.

U disciplini F1B, smo imali samo jednog predstavnika Faruka Čabaravdića. Iako još uvijek junior, zauzeo je 70. mjesto u konkurenciji 109 učesnika.  Svjetski prvak je posao Božo Grubić iz Srbije. U ekipnom plasmanu su se zlatom okitili Česi. Srebreni su bili Amerikanci, a bronzani Australci.

U ovoj disciplini, ali u juniorskoj konkrenciji, na Evropskom prvenstvu je Faruk Čabaravdić imao tehnički problem sa modelom. U prvom letu je osvojio maksimalan broj bodova, a u drugom letu mu se desio kvar na modelu. Na raspolaganju nije imao više modela, jer su ostali bili u kvaru nakon takmičenja u seniorskoj konkurenciji i nije bilo vremena za reparaciju.

U disciplini F1C, BiH nije imala svoga predstavnika. Svjetski prvak je postao Darijo Jermol, rođeni Zeničanin, koji već tri decenije nastupa za Hrvatsku. Ekipni prvaci su postali Ukrajinci, ispred Nijemaca i Izraelaca.

U ukupnom plasmanu se Bosna i Hercegovina morala zadovoljiti 34. mjestom, što i ne treba čuditi, jer nije imala bodova u cijeloj jednoj klasi, te je mogla računati samo na bodove jednog svog predstavnika u F1-B. 

F 2

F 3

F 4

logo

Established 1926.

Vazduhoplovni savez Bosne i Hercegovine

Ćemaluša bb, 71000 Sarajevo, BiH

Kontakt informacije:

+387 (0)61 268 814

info@vzsbih.ba

vaz.savez.bih@gmail.com

logo

VAZDUHOPLOVNI SAVEZ BOSNE I HERCEGOVINE - sva prava pridržana