VAZDUHOPLOVNI SAVEZ BOSNE I HERCEGOVINE | ZRAKOPLOVNI SAVEZ BOSNE I HERCEGOVINE | ВАЗДУХОПЛОВНИ САВЕЗ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

AERONAUTICAL UNION OF BOSNIA AND HERZEGOVINA

Established 1926.

logo

B ULLSkraćenica UL (Ultra Light) u domaćim i stranim časopisima označava ultralakte avione. Prethodnih godina korištena je definicija britanske civilne avijacije, koju smo preuzeli: kategorija ultralakih letjelica uključuje one letjelice čija prazna masa ne prelazi 150 kg, a nosiva površina krila nije manja od 10 m2. Površinsko opterećenje ne prelazi 10 kg po kvadratnom metru i može nositi do dvije osobe. Deseto poglavlje FAI sportskog kodeksa bavi se utvrđivanjem utvrđivanjem evidencija, uspjeha i kategorija. U skladu s tim, definicija je sljedeća: Radi se o jednosjedu ili dvosjedu s minimalnom brzinom manjom od 65 km/h, a bruto težina pri uzlijetanju ne prelazi 300 kg za jednosjede i 450 kg za dvosjed. 

Prema sportskom kodeksu, helikopteri i žiroskopi ne pripadaju ovoj grupi, iako njihove tehničke karakteristike odgovaraju grupi kao i motornim zmajevima registrovanim za panoramske letove ili za druge profitabilne svrhe. Iz svega navedenog zaključujemo da je najpreciznija definicija ultralakog aviona sljedeća:

Ultra lake letjelice su takve letilice čija bruto masa ne prelazi 450 kg, a minimalna brzina leta je ispod 65 km/h.

Polijetanje i slijetanje ovih letjelica može se vršiti sa zemlje i iz vode, te u kombinaciji s ove dvije metode, kao i sa stopalima (paraglajder).

logo

Established 1926.

Vazduhoplovni savez Bosne i Hercegovine

Ćemaluša bb, 71000 Sarajevo, BiH

Kontakt informacije:

+387 (0)61 268 814

info@vzsbih.ba

vaz.savez.bih@gmail.com

logo

VAZDUHOPLOVNI SAVEZ BOSNE I HERCEGOVINE - sva prava pridržana